Fridlysta blommor och växter

Fridlysta blommor och växter Image

Fridlysta blommor och växter

Fjärilar, bin och humlor är beroende av våra ängsblommor. Då är det tur att det fortfarande finns blommor kvar, både att plocka och till insekter och djur att livnära sig av. Så länge växten inte är fridlyst går det bra att plocka den, enligt den svenska allemansrätten Visst är Sveriges natur fantastisk!

De blommor som då är fridlysta, i hela eller delar av landet, är Blåsippa, Gullviva, Liljekonvalj, Mistel, Backsippa, Våradonis, Mosippa och Orkidé. Blåsippan är en av de blommor som är fridlyst i hela landet. Man får lov att plocka ett par blommor i vissa delar av landet, men aldrig gräva upp en hel planta. De delar av Sverige som Blåsippan är helt fridlyst på är Hallands län, Skånes län, Västerbottens län och Stockholms län. Den är även fridlyst på vissa ställen längs västkusten. Även Gullvivan och Orkidén är fridlysta i hela Sverige, man får inte gräva upp hela plantor och inte heller sälja dem.

Liljekonvalj däremot, är endast fridlyst i på vissa platser, bl.a . i Kronobergs län, Stockholms län, Södermanlands län och på Öland. I övriga delar av Sverige finns det inga förbud, så där är det fritt fram att plocka in dessa vackra och väldoftande blommor för att njuta lite extra. När det gäller Misteln är den fridlyst överallt, men är du markägare och vill skörda mistel för att sälja (exempelvis till jul) är det tillåtet.

De mer sällsynta blommorna som våradonis, backsippa och mosippa får man inte heller plocka någonstans. Är man det minsta osäker på hur det ligger till med blommor man hittar i naturen kan man gå in på exempelvis Naturvårdsverkets hemsida, där det finns en fullständig och detaljerad förteckning över Sveriges alla fridlysta blommor och växter.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Fridlysta blommor och växter DATUM | december 21, 2017

Kategorier och taggar

lovebond-lite