Fröer du kan så i februari

Fröer du kan så i februari Image

Fröer du kan så i februari

När vintern är som kallast men hoppet om och längtan till en grönskande vår och sommar börjar komma kan du börja sätta årets första frön. Redan i februari kan du nämligen börja förodla en del av sommarens blommor och grönsaker. Välj bara växter som behöver förodlas och som är lite långsamma i starten. De mer snabbväxande blommorna och grönsakerna kan du börja så i mars-april.

Några av de grönsaker du kan börja plantera redan nu i vintermånaden februari är purjolök, kronärtskocka, chilipeppar, paprika och selleri. De blomsorter man kan plantera tidigt är bland annat pelargon, begonia, jätteverbena och heliotrop.

För att plantera behöver du förutom fröerna krukor och såjord. Såjorden är speciellt anpassad till de känsliga fröerna som behöver en bra jord för att kunna växa och utvecklas. Har du jord kvar från förra året ska du inte använda den till dina fröer. Se till att tvätta ur begagnade krukor innan du börjar plantera eftersom sjukdomar annars kan överföras från tidigare växter. Plantera 5-6 frön i varje kruka och plasta in de nyplanterade fröerna eller placera dem i ett miniväxthus. Undvik att placera dem på fönsterbrädan den första tiden eftersom det kan vara kallt och dragigt, sätt dem istället på golvet om du har golvvärme. Vattna dem försiktigt underifrån eller spraya vatten med en sprayflaska, för mycket vatten kan döda dem.

När plantorna har växt till sig lite kan du flytta över dem till fönsterbrädan så att de får ta del av så mycket ljus som möjligt, och när dess karaktärsblad har kommit upp kan du ta bort plasten, plantera om dem i större krukor och på så sätt vänja dem vid en lite tuffare miljö. Så småningom kan du flytta ut dem till exempelvis balkongen eller altanen.

Hos Allt om Trädgård får du en beskrivning över hur du går till väga med din fröplantering.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Fröer du kan så i februari DATUM | februari 11, 2021

Kategorier och taggar

lovebond-lite