Seder och bruk

Seder och bruk Image

Seder och bruk

Eftersom det finns så mycket vackert att välja på borde det vara en enkel sak att välja blommor till olika högtider och andra tillfällen. Men utbudet kan ibland kännas överväldigande, kanske har man också mycket att ta hänsyn till, förutom de seder och bruk som outtalat följer med. Det finns dock en del handfasta tips som förhoppningsvis underlättar vid åtminstone två tillfällen: bröllop och begravning.

När det gäller bröllop bör man först av allt bestämma vilken stil och eventuellt färg- och/eller stiltema man vill ha. Vilken nyans ska brudklänningen, brudgummens och eventuella andra kläder gå i? Ska man dekorera vigselplatsen och festlokalen med något särskilt? Valet av brudbukett och andra blommor bör matcha såväl kläder som dekorationer och övriga accessoarer.

När detta är bestämt kan man finslipa detaljerna genom att välja blomsort och form för buketten. Glöm inte att kontrollera tillgången föraktuell säsong! Vill man ha en stilren, något stramare look bör man välja en bukett med endast en sorts blommor. Önskar man vara lite mer lös och ledig väljer man med fördel olika blomsorter, färger och strukturer. Kom bara ihåg att kommunicera önskemål och förväntningar till de som ska ha hand om blomsterarrangemanget.

Ett annat särskilt tillfälle som oftast kantas av mängder av blommor, kransar och andra dekorationer är begravningar. För just detta tillfälle finns inga direkta oskrivna regler, det är närmast anhöriga som avgör hur personlig begravningen ska vara. Det finns allt ifrån kransar till blomsterklädda hjärtan och höga dekorationer att välja mellan. Man bör också ha med sig en handblomma som lägga på kistan/vid urnan vid defilering.

Det finns en hel del som har förändrats när det gäller seder och bruk vid begravningar. Många väljer numer ljusare klädsel, glättigare psalmer och annan musik sm framkallar minnen av den avlidne samt ger bestående intryck för de sörjande. När det gäller blommor har kanske den största förändringen skett, eftersom man numer nästan aldrig har några begravningskransar. Även om kransen är en fin evighetssymbol är de dubbelt så dyra som sorgbuketter, vilket kanske kan spela en avgörande roll när man ska välja blommor.

Röda och/eller vita nejlikor och kallor var länge traditionella blommor vid begravningar, dessa försvann ett tag men har nu kommit tillbaka. Både som dekoration till kistan och som handblomma. .

Det är skillnad på att köpa blommor till en begravning och att köpa kondoleansblommor. De senare skickas oftast före begravningen, hem till de anhöriga. Vanligast är att dessa blommor går i ljusa, svaga färger. Vill man skicka ett kort så har exempelvis Euroflorist tips på fina korttexter och verser på sin hemsida.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Seder och bruk DATUM | januari 26, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite