Historia och blomsterspråk

Historia och blomsterspråk Image

Historia och blomsterspråk

Det har funnits ett rikt växtliv på jorden ända sedan kritaperioden (65-146 miljoner år sedan). Fräken- och lummerväxter var ungefär lika vanliga som nu, ormbunkar, barrträd och kottepalmer var de dominerande växterna. Under senare delen av krita började blomväxter uppträda, nya arter utvecklades i rask takt och tog allt mer plats.

Botanik – läran om växter

Man uppskattar att det numer finns cirka 300 000 kända växtarter i världen. De minsta är ett par millimeter stora, de största mer än 100 meter höga. Gröna växter utgör en egen grupp, som i sin tur delas in i undergrupper: blomväxter, barrväxter, ormbunksväxter, mossor, kransalger och grönalger. Till växter brukar man även räkna svampar och lavar samt brun- och rödalger.

Fanerogambotanik – läran om fröväxter

Inom s.k. kryptogambotanik arbetas det med växter och organismer som saknar fröer. Kryptogamer är ett samlingsnamn för bl.a. lavar, mossor, svampar och ormbunksväxter. På bland annat Naturhistoriska Riksmuseet förvaltas samlingar av kryptogamer, där det också bedrivs forskning om dessa inom enheten för botanik.

Förr och nu

De växter och blommor som finns nu har väl alltid funnits, eller? Nja, inte riktigt. Tiderna

förändras, mode och trender kommer och går, inte minst är det så att nya tekniska lösningar skapar nya möjligheter. Tidigare var den perfekta gräsmattan något var man drömde om (kanske också en och annan kvinna). I dag ser det lite annorlunda ut, då trenden går mot det allt mer naturliga och vilda. Numer drömmer många om en trädgård med plats för liv och rörelse, för både barn, insekter, växter och djur. Vi vill tillbaka till naturen, och trädgården alt. odlingslotten ska göra lika mycket, eller kanske mer, nytta än nöje. Vi vill odla egna grönsaker, örter och kryddor. Vi vill koka soppa på nässlor som plockats vilt i naturen, och vi uppslukas av naturnära mat- och livsstilsprogram som Mandelmanns gård, Historieätarna, Vegorätt och Från mull till guld – Camilla Plums kryddväxter.

Lär dig prata med blommor

Att olika sorters blommor har olika betydelse vet de flesta redan. Men det många kanske inte vet är att betydelsen är beroende av antalet, färgen och sammanhanget. Här är en lista på tio vanliga ge-bort-blommor och dess betydelse:

  • Röd amaryllis: Jag högaktar dig
  • Narcisser: Jag älskar, men inte dig
  • Gula rosor: Jag har det gott ställt
  • Röda rosor: Jag älskar dig
  • Gula tulpaner: Din kärlek är hopplös
  • Röda tulpaner: Kärleksförklaring
  • Tussilago: Du är min första kärlek
  • Prästkragar: Lyckan hittar jag i dina ögon
  • Smultronblommor: Jag håller mina löften
  • Rosenknopp: Jag har älskat dig länge i smyg

Antalet säger en del

Om man verkligen vill använda sig av blomsterspråket bör man även ha koll på vad antalet blommor förmedlar. Man vill ju inte ”råka” fria!

1: Du är allt för mig

2 : Jag vill resa bort med dig

3 : När kan jag få träffa dig igen?

4 : Jag är tacksam för allt du gör

5 : För dig gör jag vad som helst

6 : Jag litar inte på dig

7 : Älskar dig

8 : Jag ska vara dig trogen

9 : Kan vi ses ensamma?

10 : Jag vill gifta mig med dig

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Historia och blomsterspråk DATUM | juni 18, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite