Blommor till julen

Blommor till julen Image

Blommor till julen

Julen är en av årets mysigaste helgtider som har med sig ett stort antal traditioner vad gäller mat och dryck, presenter, familjesammankomster och musik. Grundad redan på vikingatiden och sedan förenad med kristendomen, har den en lång och varierad historia, ofta kopplad till märkliga djur och väsen som julbocken, tomten och hans medhjälpare. I moderna tider förknippas även julen med Kalle Anka och tjuren Ferdinand och med all sannolikhet kommer det införas nya seder med tiden.

Mitt i allt julfirande står den främsta symbolen av dem alla: julgranen. Stor eller liten, överdådigt pyntad eller enbart med lite glitter, äkta eller i plast – utan granen blir julen inte samma sak. Du kan hitta en ståtlig julgran tillsammans med familjen och sedan dekorera den precis som ni vill. Den traditionella julgransklädseln är med julgransljus, vackra kulor och en stjärna på toppen men i vissa länder väljer man i stället att spraya den i olika färger.

Vackra blommor

Julgranen må vara den mest dominerande julsymbolen från växtriket men det finns andra blommor och växter som även de har med högtiden att göra. Över huvud taget är blommor ofta en del av seder och bruk men till julen är det kanske mer märkbart än någonsin. Det främsta exemplet är den vackra, röda julstjärnan som är mycket dekorativ och passar i hemmets alla hörn. Dess form symboliserar enligt traditionen Betlehems stjärna och färgen Kristi blod, men det finns också vita varianter som ibland kallas adventsstjärnor då många förr tiden dekorerade hemmen med dem under tiden innan julen och sedan bytte till en röd på juldagen.

En annan växt associerad med julen är misteln, som ska hängas i ett litet knippe över dörrar. Det är en gammal fertilitetssymbol och enligt seden, som bottnar i 1800-talets England, ska de som står under en mistel pussa varandra. Tänk dock på att både misteln och julstjärnan är giftiga växter och att hålla småbarnen och husdjuren borta från dem.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Blommor till julen DATUM | augusti 20, 2020

Kategorier och taggar

lovebond-lite