Vårens vackraste växter

Vårens vackraste växter Image

Vårens vackraste växter

Just nu känns det långt till våren, när dagarna åter blir längre och ljusare och vårens blommor börjar lysa upp vardagen igen. När de första snödropparna syns, vet alla att snart kommer det att blomstra överallt i trädgårdarna och på ängarna. Äntligen blir det varmare och ute syns flera människor, alla blir gladare och får mer energi igen efter de mörka höst- och vintermånaderna.

Vårens första blommor

Om du har ett växthus i trädgården där du redan satt ut dina pelargoner och andra växter som ska planeras ut snart, och har el indraget, är ett förslag att du jämför elavtal för att få billigaste elen.

Tussilago

När de underbara tussilagorna börja synas längs med vägarna, efter att snön smält, ja då är våren på väg. Tussilagon är en av vårens allra första vårblommor och dess blomknoppar är redan sedan hösten beredda att slå ut så fort snön smält. Efter att de blommat kommer de hästhovsliknade bladen. Tussilagons sprids när jordstammarna delar sig.

Vitsippan

Finns det något vackrare än att se vitsippor, en blomma som fördelar sig genom en jordstam, och bildar täcken i skogsdungar och lövskogar. När de blommar är det särskilt trevligt att ta en sväng med bilen för då ser du dem överallt. Något som kanske inte alla vet om är att vitsippornas blommor endast är öppna på dagarna. Om du är ute en solig och ljummen varm dag, varför inte plocka med dig en bukett för att sätta i en vas och på så sätt få in våren inomhus. När trädens trädsprickning är över vissnar vitsipporna eftersom de får för lite ljus. Näringen lagras dock i jordstammarna för att åter blomma nästa vår.

Blåsippan

Lite tidigare än när vitsipporna blommor, gör blåsipporna entré, och ibland kan de ses tillsammans. Blåsippor är fridlysta i hela Sverige och får inte grävas upp, men du får plocka en liten bukett att ha hemma. De är däremot helt fridlysta i Stockholm och i vissa andra län, därför bör du kolla upp hur det är i ditt län innan du plockar. Blåsipporna förbereder sig redan på hösten inför vårens blomning. Det behövs endast minimal värme för att blåsipporna ska blomma, medan deras nya blad anländer mycket senare. Blåsippan har ett oljerikt bihang på sina frön som lockar dit myror, och myrorna i sin tur bär fröna till nya marker. Blåsippor är en blomma som kan bli väldigt gammal eftersom dess jordstam kan leva kvar i flera hundra år.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Vårens vackraste växter DATUM | december 15, 2020

Kategorier och taggar

lovebond-lite