Välja blommor till trädgården

Välja blommor till trädgården Image

Välja blommor till trädgården

Blommor är både vackra att titta på och en viktig pollinatör för bin. Oavsett om din trädgård är en liten täppa eller består av flera hektar på landsbygden är blommor i flera färger en viktig del för att skapa en trivsam utemiljö.

Blommor gör sig bäst om de får stå i grupp. Rabatterna blir vackrast med en välklippt gräsmatta eller fina grusgångar bredvid. För den mindre trädgården fungerar en handgräsklippare eller en elgräsklippare bra. För den som bor på landet och har stora ägor krävs rejälare maskiner. Välj istället en Betesputs som är en kraftig gräsklippare med knivar som dras efter en traktor. Betesputs gynnar gräs och gör att ogräset minskar. Börja att putsa redan före midsommar eftersom det är då som gräset växer som snabbast.

Blanda blommor för lång blomningstid

För att skapa en rabatt som blommar från tidig vår till sen höst gäller det att planera noggrant innan planteringen. Julrosen kan blomma redan i januari i vissa delar av landet. Snödroppar, påskliljor och krokus är också fina växter som kikar fram tidigt på våren. Tänk på att dessa lökar måste planteras ut på hösten för att de ska hinna blomma till våren. Gulltörel och löjtnantshjärta blommar fint när vårlökarna har vissnat. Pion passar bra i de flesta rabatter och slår ut sina fantastiska blommor under försommaren. Rosor och många andra perenner blommar i juli och augusti. I varje rabatt bör även någon typ av aster finnas eftersom den ger en härlig blomning under hösten. De ovanstående växterna är perenna vilket betyder att de kommer tillbaka år efter år. Den som istället vill variera sin rabatt kan satsa på blommor som bara blommar i ett år och sedan inte kommer tillbaka nästa år eftersom de inte överlever den svenska vintern. Det kan t.ex. vara penséer och pelargoner.

Växtzoner

Blomningstiderna varierar beroende på växtzon. I norra delen av Sverige är klimatet kallare och det är inte alla blommor som trivs där. Läs därför på ordentligt eller fråga personalen i trädgårdsbutiken vilka blommor som trivs där du bor. De ljusa nätterna i norra Sverige gör att blomsterrabatten blir stor och överdådig eftersom växterna får solljus dygnet runt under några sommarmånader. Växtzonerna är indelade i 1 till 8. I zon 1 går det att odla det mesta medan zon 8 är mer svårodlad. I Sverige är det endast delar av sydligaste kusten och Öland och Gotland som ligger i zon 1. Det finns också en zon som kallas för Fjällregion. I fjällregionen är odling mycket svårt eftersom klimatet är kärvt med kyla, hårda vindar, snö och is.

Välj blommor utifrån smak och intresse

Det finns många råd när det gäller val av växter men det viktigaste är att utgå från vilken typ av rabatt som passar i den egna trädgården. Fundera även på hur mycket tid och intresse du har för att sköta rabatterna under sommaren. Är du bortrest flera veckor i streck gäller det att satsa på tåliga blommor.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Välja blommor till trädgården DATUM | juni 4, 2019

Kategorier och taggar