Svenska landskapsblommor

Svenska landskapsblommor Image

Svenska landskapsblommor

Blommor förskönar både naturen och livet med sina härliga former och färger. Ett hem blir vackrare och fräschare med vackert blomster och vem älskar inte en trädgård med en myriad av väldoftande och förtjusande blommor?

Skönhet reflekteras både inåt och utåt, och att förgylla livet med blommor ger glädje och inre harmoni. Att skämma bort sig med en god middag, att lyssna på sin favoritmusik eller att ge sin älskade mjukgörande och stärkande hudvårdsprodukter från Bulldog sprider känslan av både det vackra och det glada. Det är sådana saker som förgyller livet, och blommor får både kropp och sinne att må bättre.

Landskapsblommans historia

I Sverige har varje landskap sin

egen blomma eller träd sedan år 1908, då man införde traditionen från långväga USA. Vid tiden var bruket inte helt okontroversiellt, då vissa landskap inte var ett dugg nöjda med den blomma de tillfördelats och protesterade högljutt. Bland annat Skåne och Härjedalen var extremt missnöjda, då de hellre ville ha prästkrage och mosippa istället för den bok och fjällviol som de tilldelats.

Under det första världskriget blev det ett avbrott i landskapsblommornas värld då man av naturliga skäl fick annat att tänka på, men på 20-talet började man intressera sig för ämnet igen. Idag har varje landskap en blomma som representerar det och ofta får den stå som symbol vid olika evenemang, när man skall presentera något hemifrån sin stad eller bygd. Här kan man läsa en komplett lista på Sveriges alla landskapsblommor och kanske kommer du att förvånas över vilken växt som representerar just ditt landskap. Du behöver dock inte känna dig dum eller obildad. En

studie om vår kunskap har visat att svenska komvuxelever är exceptionellt dåliga på att kunna landets landskapsblommor.

Varför landskapsblommor?

Anledningen till att vissa blommor och träd tillskrivits vissa landskap har ofta att göra med om växten är speciellt utbredd där eller kanske upptäcktes för första gången på denna plats. Tanken bakom fenomenet hade dock mer med de folkrörelser som växte fram under 1900-talet att göra, där man ville skapa en lokalpatriotism som skulle uppmuntra invånarna att vara mer stolta över sitt ursprung och därmed uppföra sig bättre. Man tryckte upp

knappar och vykort som snabbt sålde som smör och att sätta på sig sin landskapsblomma innebar ofta att man tillhörde en viss rörelse. Pengarna som man tjänade på dessa försäljningar användes sedan till välgörande ändamål och stärkte ytterligare folkrörelsernas känsla av samhörighet och organisation.

Några exempel

  • Öland – tovsippa. Denna blomma kan man idag hitta i hela Sverige men ursprunligen växte den bara på denna ö, liksom grannen Gotland.
  • Lappland – fjällsippa. Det kommer knappast som någon överraskning att denna lilla blomma representerar detta nordliga landskap, då den gärna växter på just fjäll.
  • Värmland – skogsstjärna. Denna vita skönhet hittas i många delar av landet, men passar det värmländska skogslandskapet med dess mystik och legender.
  • Småland – linnea. Att botanikens mest berömde smålänning heter Carl von Linnaeus och landskapets blomma heter linnea känns som en självklarhet. Vad hade kunnat passa bättre?
FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Svenska landskapsblommor DATUM | november 4, 2018

Kategorier och taggar