Så håller snittblommorna längre

Så håller snittblommorna längre Image

Så håller snittblommorna längre

Att pryda hemmet med olika väldoftande och färgglada snittblommor ger en känsla av vardagslyx. Vare sig du plockar blommor från den egna trädgården eller handlar från en florist, så finns det saker du kan göra för att dina snittblommor ska hålla sig fräscha och levande så länge som möjligt. Genom att välja hållbara blommor och sköta dem rätt kan du få njuta av dina snittblommor länge.

Snittblommor från din trädgård

Om du plockar blommor från trädgården ska du göra det på morgonen. Då är växten spänstig och stjälken är full av saft. Skär av blomman strax ovanför ett sidoskott eller blad, för då kan det växa ut en ny blomma. Se till att använda en vass kniv eller sekatör när du skär loss blomman. Använder du ett verktyg som är slött och trubbigt kan du krossa eller klämma ihop stjälken vilket gör att växten får svårare att ta upp vatten. Efter du rensat ut blommorna och skurit ett diagonalt snitt i stjälken gör det blommorna gott att få stå någonstans svalt under en natt. Vill du dekorera snittblommorna med kvistar eller blad från trädgården eller dina egna krukor fungerar eukalyptus utmärkt. Kvistarna håller länge och doftar gott.

Köpa bukett från florist

Det finns flera florister som skapar snittblommor som du kan köpa från butik eller beställa online och få levererade. Att ge en bukett med snittblommor i gåva är en uppskattad och enkel present. Flera online florister har skapat färdiga buketter som du enkelt kan beställa, men du kan också välja blommor och skapa en egen hållbar bukett. Det behöver inte heller bli dyrt att köpa blommor genom en online florist. Du kan till exempel använda euroflorist rabattkod. Fördelen med att köpa blommor från en florist är att det finns flera olika blommor att välja bland. Det gör att du själv kan välja ut just de blommor som håller lite längre än andra. Några hållbara snittblommor som håller lite längre än vanliga blommor är gerbera, nejlikor, liljor, rosor, gladioler, höstastrar, kärleksört och krysantemer. Vill du fylla ut med dekorativa kvistar och blad har du en hel del att välja mellan. Några hållbara kvistar är drakvide, plattpil, torkad eukalyptus, astilbe, läderblad som är en sorts ormbunke och monstera.

Skötsel

Oavsett om du plockar blommorna själv eller köper från en florist så finns det saker du kan göra för att blommorna ska hålla så länge som möjligt. Först ska du snitta de flesta blommorna diagonalt, dock inte tulpaner som kapas rakt av. Här gäller samma princip som när du plockar blommorna från trädgården, en vass kniv eller sekatör. Om du har köpt blommorna från florist kan du ibland få med växtnäring, och då följer du de instruktionerna. Vill du göra egen växtnäring går det också att göra av en liter vatten, två teskedar 12% ättikssprit och 3-15 sockerbitar. Annars fungerar en skvätt citronsaft i vattnet, det gör så att blommorna håller sig friska längre. Byt vatten varannan dag och se till att inga löv finns under vattenytan. Temperaturen på vattnet ska vara anpassat efter den blomman som vill ha den lägsta temperaturen.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Så håller snittblommorna längre DATUM | augusti 11, 2018

Kategorier och taggar