Guide till rätt växt

Guide till rätt växt Image

Guide till rätt växt

Ett faktum som nog är välkänt för de flesta som har ett intresse av inredning är att just växter av olika typer är högst trendigt för tillfället. I dagens trender är det oftast gröna växter med stora blad som ger den där extra personliga touchen som skänker hemmet en harmonisk helhet.

För att just du ska kunna välja rätt växt till rätt rum kommer nedan en guide till hur du gör detta på ett smart sätt.

1. Funktion

Det första du behöver göra för att kunna identifiera vilka växter du ska införskaffa är att fundera över funktionen som det valda rummet har. Är det ett kök eller vardagsrum, eller kanske ett barnrum. Vad behöver du kunna använda rummet till? Därefter funderar du över vilken funktion som växten eller växterna ska inneha. Behöver den få plats på ett specifikt fönsterbräde eller ska den täcka för ett fult märke i väggen? När dessa funktioner är identifierade kan du gå vidare till nästa steg.

2. Utseende

När du har klart för dig vilken funktion som ska ligga bakom val av växt är det dags för det roligaste, att komma fram till vilket utseende som växten ska ha. Detta val styrs till viss del av föregående steg, funktionen, men här har du en chans att visa din personlighet. Älskar du en viss färg eller kanske en viss bladform är det perfekt att använda sig av dessa preferenser som du tillämpar på funktionsbehovet. Exempelvis om växten ska få plats på en skänk i ett vardagsrum med funktionen att vara en del av ett större stilleben, och du tycker om vita blommor. Då skulle växten kunna vara en vit hortensia som verkligen ger rummet en personlig identitet.

3. Doft

Detta steg kan man hoppa över om det är så att du är en person som vill ha en doftlös växt. Tycker du däremot om när dina växter doftar är detta ett utmärkt sätt att förhöja känslan i ett rum. Exempelvis är jasmin en sådan växt som ger mycket väldoft vid blomning, ett något mer diskret val kan vara en eucalyptus.

4. Komplement till inredning

Till sist ska dina växter definitivt ses som ett komplement till din redan befintliga inredning. Har du mycket neutrala färger i ditt hem kanske växterna ska följa detta och vara sobert enfärgade. Tycker du om att använda dig av ljussättning med olika typer av ljuskällor kan en växt skänka en ytterliga dimension genom att paras ihop med en specifik lampa och därmed låta växten söka sig till det ljuset. Även textilier och växter kan harmonisera fint med varandra genom att jobba med olika texturer. Exempelvis para ihop en stickig kaktus på soffbordet med en mjuk sammetskudde i soffan.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Guide till rätt växt DATUM | april 16, 2019

Kategorier och taggar