Blommor i parfym

Blommor i parfym Image

Blommor i parfym

Blommor har utgjort parfym i alla tider, långt innan man kunde gå och botanisera i parfymbutikerna och hitta den senaste Dior-doften eller en ny dkny parfym på hyllorna. Denna föregångare användes genom att gnida in huden med olika blomster som jasmin, hyacint, magnolia samt örter och kryddor som numera främst förknippas med matlagning. Faktum är att detta sätt att få sin kropp att dofta gott har använts sedan stenåldern och är alltså inget nytt påfund. Huden gneds in med blommor, örter och så vidare, och bevarade en väldoftande lukt längre.

Parfymens historia och berättelsen om dofters framsteg

Även greker, romare och folk i Egypten älskade att gnugga sig med blommor och detta höll i sig fram till medeltiden då populariteten avtog. Dessförinnan hade också rökelser och parfymer börjat tillverkas, vilket gjorde det lättare att bevara doften ännu längre. Under de århundraden när kyrkan hade extremt stor påverkan på människors liv, fick dock parfymen ett dåligt rykte och blommor var mest till för att stå där de var – ute på fälten. Präster och kyrkan överlag, tutade i människor att de som bar parfym hade samröre med djävulen, och därför var man noga med att inte försöka lukta någonting alls, förutom den traditionella unkna doften som folk hade på den tiden. Men då samtliga sprang omkring och luktade skunk, var detta naturligtvis ingenting som störde den stora massan.

När parfymen återigen slog sig in, var under renässansen. Det blev nu en stor trend att lukta gott och det var inte bara några enstaka spraytag vid halsen och på handlederna som gjordes. Hår, kropp, kläder och näsdukar – allt skulle avge en doft och en ljuvlig sådan. Blommor blev mer och mer uppmärksammade för sina olika och säregna dofter och under 1700-talet var parfymhandeln så stor att det hade gjort Chanel, Tom Ford och Gucci gröna av avund. Detta var heller inte så konstigt, eftersom de andra ”kosmetiska” produkterna som användes gjorde att folk luktade vidrigt i vissa sammanhang, och för att dölja den lukten så blev parfymen ännu viktigare.

Typiska blommor i parfymer

Att skapa dofter till både herrar och damer är verkligen något bland det roligaste som finns och ju mer parfymer och märken som uppdagas, desto fler tekniker och nya blommor och örter kommer med i flaskornas innehållsförteckningar.

En parfymdoft sker i tre steg där man talar om basnoten, toppnoten och hjärtnoten.

  • Toppnot – den doft som känns av i början för att sedan lägga sig
  • Hjärtnot som dominerar parfymen, håller i sig länge och märks av mest
  • Basnoten är den svaga doft som faktiskt kan hålla i sig i veckor

De vanligaste blommorna som dessutom är berömda för att avge starka dofter och därmed te sig som en naturlig ingrediens i parfymer, är magnolia, jasmin, ros, viol, apelsinblommor, syrener, mimosa, liljekonvalj, lavendel samt olika blandningar av dessa. Många av de olika blommorna sägs också skicka olika signaler till det motsatta könet, som stark sexualitet, dominans, oskuldsfullhet och trohet med mera. Just därför har olika parfymer rykte om sig att skapa en viss dragningskraft på olika sätt.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Blommor i parfym DATUM | december 27, 2018

Kategorier och taggar