Ätbara blommor och växter

Ätbara blommor och växter Image

Ätbara blommor och växter

Blommor är fantastiskt vackra att se på där de står i naturen eller i sin vas men de kan också utgöra ett vackert inslag på en tårta, i en sallad eller varför inte som topping på en soppa eller en drink!

Det finns många ätbara blommor men man ska läsa på ordentligt innan man dekorerar något ätbart med dem då det finns de som är giftiga. Det finns också de som är besprutade så hör efter noga vid inköp, alternativt gör ett bra förarbete innan de plockas i naturen. Bäst är såklart att odla själv, då vet man att blommorna och växterna inte är besprutade och man kan plocka dem när de är som allra finast och bäst för sitt syfte. I Sverige kan det vara svårt att odla blommor och andra ömtåliga växter året om men med ett bra växthus, företrädesvis med el så att man kan hålla värmen året om, gör det relativt enkelt. För att det ska bli så billigt och miljövänligt som möjligt kan man använda sig av https://www.greenely.se/, som är en mobilapp. Appen hjälper en att förstå sin elanvändning och att få ned elkostnaderna med upp till 20 %.

Violen växer vilt och man kan äta dess vackra, violetta blad. En sommarsallad med violetta blad imponerar på gästerna!

Gräslök odlar många själva och man äter oftast den gröna stjälken. Men även den lila blomman, som inte är lika skarp i smaken, går att äta och kan ge såväl en maträtt som en smörgås en extra färgkick.

Lavendel brukar dela folk i två läger. För och emot. Tvål eller härlig smakkick. Försiktig användning rekommenderas men är man rädd att använda för mycket kan man istället för att blanda blomman i tårtsmeten lägga ned små bitar i vatten och frysa till is; vackert till sommardrinken.

Gurkörten har en svag smak av gurka och sägs “göra sinnet glatt”. Den blå lilla blomman är vacker att ha i till exempel potatissallad men varför inte använda även dessa vid iskubstillverkning.

Krassen är en tacksam växt då den är lätt att odla, god att äta och dessutom kan hela växten användas. Här får man mer hösttoner i gult, oranget och rött och dessa tillför morgonmackan flera extra dimensioner.

Syrenen och fläder är två helt olika växter men kan användas på samma sätt; till saft, socker och dekoration på desserter och bakverk.

Precis som krasse går ringblommans blommor i tonerna orange och gul. Då blomman är lite bitter passar den inte till de söta bakverken men varför inte till att göra ett kryddsmör.

Rosor går att dekorera med, och äta, så länge de inte är besprutade, vilket är vanligt så välj noga. Använd rosbladen som de är eller torka dem. Populärt är också att kandera rosbladen eller att använda dem som smaksättning till sorbet, snaps, saft och sylt.

Säg kamomill och de flesta tänker på te men denna växt går också att äta rå och man kan använda den i bröd, efterrätter och drinkar.

FÖRFATTARE | eric Comments | Kommentarer inaktiverade för Ätbara blommor och växter DATUM | december 1, 2020

Kategorier och taggar

lovebond-lite